YELLOW BRICK ROADS  |  954 523 5583  |  EMAIL |  LOGIN

Bra Att Veta

VÄLKOMMEN TILL NEW YORK!

Vi på Yellow Brick Roads hoppas att ni ska få några riktigt bra dagar i New York!
Om det är något som vi kan hjälpa till med, kontakta oss på vår servicetelefon eller via
e-mail!

Ni kan också nå oss via e-mail på This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Vi svarar alltid inom 24 timmar.

VATTEN:
Det går att dricka vattnet i kranen här i New York. Det finns också vatten på flaska att köpa i ett stort antal butiker.

EL:
I USA har vi 110 volt och en annan kontakt än i Sverige. För att kunna använda elektriska aparater behöver man en adapter.

SAFEBOX:
Använd det säkerhetsskåp som finns på ditt rum. Här är det bra att låsa in de värdesaker som du inte behöver ha med dig. (pass, extra pengar osv)

SALES TAX:
Det tillkommer 8,875 % i skatt på priset som står på prislappen på de varor som du handlar i New York.

DRICKS:
Man bör lägga ca 15% i dricks på restaurager. Titta ordentligt på räkningen om dricksen är inkluderad. Den kan stå angiven som tips, gratuity eller service charge. Om den är med på räkningen så behöver du inte lägga på något på räkningen.

MOBILTELEFON I AMERIKA:
Flera olika system och frekvensband används. Ett vanligt system är GSM 1900 (kallas även PCS 1900). Många svensksålda telefoner klarar detta system. Titta i manualen eller kontakta inköpsstället om du är osäker på vad som gäller för din telefon. För fast abonnemang kontrollera alltid med din mobiloperatör om villkoren för utlandssamtal med ditt abonnemang.

KONTANTKORT:
En del svenska kontantkort kan användas i USA om din telefon klarar GSM 1900, dock krävs som regel ett speciellt avtal med din svenska mobiloperatör.
Amerikanskt kontantkort kan användas i din telefon om den klarar GSM 1900 och inte är operatörslåst, d.v.s. bunden till en viss mobiloperatör. Kontrollera noga villkoren för kontantkortet, vissa kort aktiveras genom ett telefonsamtal, andra måste aktiveras via internet. Täckningen kan variera mellan de olika operatörerna. Man kan köpa kontantkort (pre-paid) på alla T-mobile, AT&T, Verizon eller Sprint butiker.

De flesta mobiltelefoner som säljs med kontantkort i Sverige är operatörslåsta, men kan låsas upp av din mobiloperatör mot en avgift.

RINGA TILL SVERIGE:
Slå 011 46 och sedan riktnummer utan den första 0 för att komma till Sverige.

PORTO:
Det kostar $ 1.15 att skicka vykort eller brev till Sverige. Porto kan man köpa på alla postkontor men även i vissa fall på hotellet i receptionen.

VALUTA:
Vi rekommenderar kreditkort samt en mindre summa kontanter. Att medföra svensk valuta och växla i USA är ej tillrådligt, dels är det betydligt svårare att växla i USA och dels är växelkursen sämre. Se även kreditkort nedan.

BANKOMAT:
För att ta ut pengar i en bankomat (ATM) så sätter du i ditt kort och slår din PIN kod. Välj "withdrawl" (uttag), välj Credit Card som typ av kort och välj belopp (måste vara delbart med 20 eftersom bankomaterna endast har usd 20 sedlar).

KREDITKORT:
Kreditkort är nästan ett måste vid resa till USA. Detta används inte enbart som betalningsmedel utan även som garanti vid bokning av hotell, som deposition vid avhämtning av hyrbil m.m. VISA, Mastercard och American Express accepteras i stort sett överallt.
Obs! Det är stor skillnad på betalkort och kreditkort. Vid resa till Amerika är det kreditkort som är klart bäst. På de flesta hotell måste man lämna ett avdrag av betal/kreditkortet vid incheckning för att täcka eventuella extrautgifter (telefon, måltider etc).

Om man har ett betalkort belastas kortet med en viss summa, som sedan krediteras när man checkar ut om inga kostnader tillkommit. Tyvärr tar det alltid längre tid för bankerna att kreditera än debitera. Således intecknas därmed en del av det på kortet tillgängliga kapitalet som därmed inte finns tillgängligt att handla för. Har man betalkort bör man vara medveten om detta och antingen höja det tillgängliga beloppet inför Amerikaresan, alternativt betala eventuella depositioner på hotellet kontant.

TAXI:
Sträck upp en hand och vinka till dig en utav de gula taxi bilarna. En taxi är ledig om de vita siffrorna på skylten på taket lyser. Om texten "Off Duty" intill siffrorna lyser kommer taxin ej stanna (bilen är ej i tjänst). Det är relativt billigt att åka taxi i New York. Man kan betala med kontanter men även med kreditkort. Normalt är att lägga dricks på ca 15% på totalsumman.

TUNNELBANA:
Att ta tunnelbanan är ett snabbt och bra sätt att förflytta sig. Tunnelbanan är öppen 24 timmar om dygnet.
Rutterna markeras med siffror (1, 2, 3 mfl.) och med bokstäver ( A, B, C mfl) och med färger. Om du behöver byta tunnelbana under din färd, se till att du har en station med knutpunkter till övriga rutter. En resa kostar $3.00. För att åka tunnelbana måste du köpa ett MetroCard – ett buss och tunnelbana pass som kan inköpas i tunnelbanan och i vissa fall i receptionen på hotellet. Du hittar oftast tunnelbanan nerför en trappa ute på gatorna och i gatukorsningar som är markerade med skyltar med motiv M och en trappa.

TILL FOTS:
New York är en gåvänlig stad. Viktigt är att ha riktigt sköna skor för när du väl börjat gå kan de bli så att du är ute hela dagen innan du är tillbaks på hotellet.

MÅTT OCH VIKTER:
I USA har vi andra enheter än i Sverige. 1 lb = 0.454 kg. 0 grader C = 32 grader F. För att räkna om Farenheit till Celsius, dra ifrån 32 grader, dela på två och lägg på 10%. Du får då en ca temperatur i Celsius.

VI ÖNSKAR ER EN TREVLIG VISTELSE I NEW YORK!


© 2000-2010   Yellow Brick Roads    |   Site Map   |   Contact Us
web design by go11media


Share |